lørdag 24. oktober 2009

På spennende vandring i bildenes verden.



Ja, nå har jeg gått meg helt bort i en ny og spennende verden. Mitt første møte med Picasa ble en flott opplevelse, selv om forsøksbildene aldri ble seg selv igjen.
Jeg prøvde ut forskjellig plassering av motivet, - tredjedelsregelen og midtstilling.
Prøvde med kvadratisk form og lagde cd omslag, beskjæring, ulike bakgrunner, fargenyanser, kornete bilde osv.. Det var spennende å se hvordan bildet forandret seg og motivet ble ulikt ved de forskjellige operasjonene. Og aldri har jeg visst at en kunne manipulere bilder på så mange måter,-dette blir gøy!
Da jeg plasserte motivet på mitt første bilde i forhold til tredjedelsregelen, -ble motivet mer klart og kom mer i fokus. Da jeg lagde bildet kvadratisk, ble motivet enda mer iøyenfallende. Mange av bildene ble veldig fine når jeg prøvde med ulike fargenyanser. Å lage bilde om fra farger til sort/hvitt var også spennende, og ga nye inntrykk.

Da kan jeg vel bare avslutte med at jeg er klar for M2, og får prøve å komme igang med den.


onsdag 21. oktober 2009

lørdag 3. oktober 2009

Plagiat eller kontroll?

Denne gangen har jeg lyst til (og siden dette er en øvingsoppgave,-har jeg kanskje også lov til) å lage en litt motsatt problemstilling.
Hvilke rettigheter og muligheter har en student når hun helt urettmessig får stemplet oppgaven sin som plagiat?
Dette er en erfaring jeg har gjort.
En stor og viktig oppgave i samfunnsfag på 3.vgs. En samfunnsengasjert og flink elev som griper oppgaven og leser mye om temaet på internett, kopierer noen bilder, diskuterer stoffet med andre, med stor iver, og lager sin egen flotte innlevering, - sikker på at dette må bli en 5-6 oppgave.
Skuffelsen er stor og urettferdigheten nesten ikke til å makte, da oppgaven får karakteren 2, på grunn av mistanke om plagiat.
Hvem lager disse plagieringskontrollene, og for hvem?
Blir studentene rettsløse i denne sammenhengen? Burde det finnes en motsatt kontroll? En studentkontroll av lærerkontrollen??
Jan skriver (25.mars-07) i oppgaveteksten om tillit. Tillit mellom lærer og elev, - tillit til utdanningssystemet sine vurderinger, metoder og holdninger.
Hvordan skal studenter som opplever slikt ha tillit til at godt berbeidede oppgavebesvarelser seinere i studietiden vil bli rettferdig vurdert?
Kan plagiatkontrollen enda en gang gjøre feil?
Jeg tror Jan har rett: Dette vil skolen komme til å tape stort på.

torsdag 1. oktober 2009

Øvingsoppgave 1

Skoledagen for de yngste elevene har blitt betydelig lengre de siste årene. Tre kvarters timene har blitt økter på det doble av tiden. Det stilles store krav til både lærer og elev for at øktene skal bli lærerike og varierte, - og at oppmerksomhet for læring skal ha fokus så lenge om gangen.
Min erfaring er at om man bare går fra arbeidsplassen og bort til en pc, så kan man fortsette med de samme tingene/emne/tema der i lang tid. Det oppleves som et positivt avbrekk og læring har fremdeles fokus.
Vi bruker Tusen Millionar4 i min klasse.http://tusenmillioner1-4.cappelendamm.no/ Der ligger det flotte ekstraoppgaver til hvert kapittel, - oversiktlig og lett for elevene å finne fram. Denne siden benytter seg av interaktivitet, og elevene må være aktive i sin egen læring.
På samme måte bruker vi nettstedet Lokus123. http://www.lokus123.no/portal?marketplaceId=123&languageId=1 Dette er et bra og variert nettsted, og naturlig kjent for oss, siden vi bruker Zeppelin i norsk og Cumulus i natur/samf.fag.
Lokus bruker en variert blanding av både hypertekstualitet, interaktivitet og multimodalitet(hvis jeg har forstått dette rett). Dette gjør det enkelt å tilpasse til både sterke og svake elever.

Jeg synes det er viktig å lære elevene hvordan de finner fram til nettstedene og hvordan de evt kan legge dem i mappen Favoritter, slik at de lett kan finne dem når de trenger det.Lærer dem også å bruke søkemotorene til å leite nettstedene fram.
Har brukt en del tid på dette, men nå klarer de seg sjøl:-)