Som allerede flerårig bruker av Facebook, synes jeg det var veldig spennende å skulle få nettopp noe om dette i mitt studie:-) Jeg har jo hatt en bestemt følelse av at det ikke er helt "annerkjent" å være medlem av et nettsted. Iallefall er det kollegaer av meg og folk på min alder som ler litt overbærende av dette. Nå kom det endelig til nytte:-)
Som mor til tre ungdommer som etterhvert har blitt voksne, har det vært en naturlig ting å følge med i "barnas" netthverdag. Eneste måten å gjøre det på er jo å være der de er.
Derfor ble jeg tidlig en ivrig bruker av msn, skype og Facebook. Det handler jo om å dele, holde kontakt og chatte, og det er vel blitt en stor del av den sosiale kontaktflaten. Jeg tenker at den i stor grad har tatt plassen til telefonen og brevpost i første omgang, men for mange er det nok også den daglige kontakten med familie og venner som er viktigst.
I denne oppgaven skulle vi melde oss inn i 3 nettsamfunn, og diskutere litt rundt de forskjellige, og om evt pedagogisk bruk i skolen.
Jeg starter med Facebook som jeg kjenner godt fra innsiden.
Det er nok en arena for eldre barn/ungdom enn jeg har i min klasse, men jeg opplever Facebook som et trivelig og sosialt nettsted, hvor vi har venner og kontakter på tvers av alder og sosiale lag. Vi deler opplevelser, både sorg og glede, og gir og får hverdagslige råd i ulike sammenhenger. Det er mange grupper av alle slag man kan bli med i, - også på tvers av alder- dette synes jeg er veldig positivt. Familie i alle generasjoner som bor langt fra hverandre, og kanskje uten familie på stedet de bor, kan ha daglig kontakt på en positiv måte. Du kan spille spill, lage dine egne bondegårder, kafeer, akvarier osv. Jeg vil påstå at dette kan være lærerikt på mange måter. Jeg tenker også her på daglig lese/skrivetrening.
Vi deler også villig med oss, både av ting som noen trenger, noen har til overs, sosial støtte og oppmuntring, - ja, hvis en tar på de "positive brillene" kan en nok finne mye positivt med Facebook. Usikkerheten knytter seg nok mest til de tekniske tingene, og eierskapet til sidene våre. Om de kan fjernes helt osv. Så får en da heller bruke fornuft, og ikke skaffe seg ettermæle som noen må slite med.
My Space:
Dette er helt nytt og ukjent for meg, men etter noen dagers medlemsskap der, sitter jeg også der med et positivt inntrykk. Mange musikkinteresserte ungdommer lager musikk og legger ut der, så kan venner og deres venner igjen, gå inn å høre på, lytte og se. På denne måten virker det som mange markedsfører hobbyer og interessene sine gjennom nettstedet. Det er jo viktig å bli sett, og mitt inntrykk av My Space gir mye rom for det. I tillegg er det jo også et mangfold av grupper der, og rom for å dele.
Del og Bruk:
Et nettverkssted for pedagoger, lærere med interesse for IKT, ja da er vi jo på hjemmebane. I motsetning til My Space, virket dette stedet ryddigere og mer oversiktlig, men det kan jo ha med mitt kjennskap til innholdet. Samtidig tenker jeg at for meg vil disse tre nesttstedene ha helt ulike bruksomåder. Del og bruk, vil ikke være et nettsted jeg besøker når jeg kommer trøtt hjem fra jobb. Der kan man ikke "tulleprate" med naboen, se hva bondegården har gitt av avling siste døgn, eller høre yndlingsmusikk eller se morsomme videosnutter. Nei, der er man plutselig på jobb igjen, og må være skikkelig og veltenkende. Ganske reflektert og høyst oppgående, før en skriver noen ord, eller går inn i en diskusjon:-) Det er jo ikke sikkert jeg har oppfattet alt rett,-det står igjen å se, ved nærmere kjennskap til nettstedene.
Som ved all annen bruk av internett blir det også i slike nettsamfunn,viktig å opptre høflig, fornuftig og med stor respekt for de media vi opptrer i. Her har lærere og foreldre en viktig rolle, ved å være i forkant, ikke la barn og unge "overkjøre" oss, men ta utfordringen, og delta på samme måte som de unge. På den måten vet vi hva de snakker om, vi kan dele erfaringer med dem og gjennom det, veilede og hjelpe med å skape gode holdninger.
Dette blir gøy, og jeg ser at dette blir et spennende semester, som jeg tar fatt på med stor glede.
søndag 17. januar 2010
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar